image1

3 bedrifter om Sandnes

15.11.2020 17:00

 Det går an å si mye om Sandnes som næringsadresse, men enda bedre er det å sjekke inn hos noen av bedriftene som holder til her. Vi tok en prat med Skjæveland Gruppen, Sandnes Garn og Sandnes Sparebank.
Sandnes Sparebank:
– Stolte over å holde til i Sandnes

Siden 1875 har Sandnes Sparebank bidratt med å tilføre kapital til utvikling av næring og boligbygging i Sandnes og kommunene rundt.
 
– Vi er stolte over å holde til i Sandnes. Det er noe med å holde til i en by, med nærhet til kundene og ta vår posisjon i det lokale markedet, sier administrerende direktør Trine Stangeland, som sammen med 135 medarbeidere holder til i det lekre bygget «Havnespeilet» helt på kanten av havnen. 
 
De siste årene har banken hatt en klar vekststrategi innenfor privatmarkedet, og har de siste to årene vokst mer enn det dobbelte av kredittveksten i sitt markedsområde. «Den gule banken» er også kjent for å spre glede og begeistring gjennom både gavefond og kundeutbytte.
 
– Vi er glade for å bidra til bedre hverdager gjennom gode formål. Sandnes er en ung kommune med store ambisjoner og mange muligheter, et samfunn med stort mangfold, sier Stangeland. 
 
God kompetanse er svært viktig for banken.
– Vi opplever å få tilgang til god og relevant kompetanse, fordi vi har et sterkt næringsliv og et sterkt universitet i regionen. Nylig lyste vi ut stilling som rådgiver innenfor privatsegmentet og jeg tror vi aldri tidligere har opplevd å få så mange gode søkere.

Sandnes Garn:
– 35 prosent økning i 2020

Da Sandnes Garn ble etablert het bedriften Sandnes Uldvarefabrikk. Året var 1888 og fabrikken lå midt i Sandnes sentrum, der Amfi Vågen ligger i dag. I 1980 flyttet bedriften til Foss Eikeland. Der har de blitt værende, selv om suksessen avhenger av faktorer langt utenfor både kommune- og landegrenser.

– Vi reiser verden rundt, kjøper råvarer direkte fra fabrikkene, har et internasjonalt nettverk og lærer av de beste, sier administrerende direktør og hovedeier Harald Mjølne.
 
2020 har vært et spesielt år for de fleste, men for Sandnes Garn har en verdensomspennende pandemi slått ut på en litt annen måte enn hos mange andre:

– Vi har hatt gode tall de siste tjue årene, men i år har interessen for strikking eksplodert. Sandnes Garn har opplevd 35 prosent økning i salget, vi jobber hardt for å få tak i nok råvarer og produsere nok.
 
Som en del av merkevarebyggingen har selskapet knyttet til seg kjendiser og designere. Det seneste tilskuddet er jærbu Siv Elise Sæland fra iiS Woodling, som samarbeider med Sandnes Garn om en kolleksjon i hundre prosent norsk ull.
 
Til politikere som ønsker økt norsk eksport kan Mjølne fortelle at de på Foss Eikeland bidrar med sitt:
– Vi eksporterer for hundre millioner kroner i år.
 
Skjæveland:
– Skal bli best i Europa på bærekraftig produksjon


– Vi er en av de mest aktive i bransjen når det kommer til produktutvikling, sier Egil Lillebø. Han er konsernleder for Skjæveland Gruppen som består av Skjæveland Cementstøperi, Multiblokk og Storm Aqua.
 
Forsknings- og utviklingskontrakter (FOU) med blant andre Sandnes kommune har drevet utviklingen fremover, forteller Lillebø.

– Kommunen har vært interessert i å få løst utfordringer gjennom produktutvikling, ved bruk av FOU-kontrakter. Samspillet med det offentlige er viktig og kommunen løser dette på en aktiv og ryddig måte.
 
I disse dager gjennomfører Skjæveland et pilotprosjekt med en helt ny type betongrør som involverer både nytt produktdesign og produksjonsteknologi. Den nye løsningen vil ha betydelige effekter for det totale klimaavtrykket på byggeplassene. Målet er å bli best i Europa på bærekraftig produksjon og brukerverdi.
 
– Bærekraft er ekstremt viktig og alle må ta sin del av ansvaret. Det offentlige har satt seg hårete mål og trenger bistand fra det private næringslivet som skal produsere produktene. Sandnes kommune er med på pilotprosjektet og viser at de tar ansvar, sier Lillebø. 
 

SISTE 5 SAKER

Det syder i Sandnes

Det syder i Sandnes

– Flytt hit, bli millionær!

– Flytt hit, bli millionær!

Havremøllens hemmelighet: Maler seg til suksess

Havremøllens hemmelighet: Maler seg til suksess

Rørleggerbedriften som ble milliardbutikk

Rørleggerbedriften som ble milliardbutikk

Fra hobbyprosjekt til veksteventyr

Fra hobbyprosjekt til veksteventyr