DSC_7091

500 meter særpreg

01.11.2020 17:00

 Du vet når du drar på ferie og vil oppsøke områder med egenart der du kan finne litt annerledes butikker og opplevelser? «Look no further», som de sier i utlandet. Velkommen til Langgata – i Sandnes.
Før var den mest kjent for å være landets lengste gågate*. I dag er Langgata et sted folk stikker innom sine faste kvalitetsbutikker, eller et sted du kan tilbringe noen timer når du vil bli inspirert, handle eller bare slå av en prat.
 
Gaver og interiør
– Vi ville lage en butikk vi selv liker å gå inn i når vi er ute og reiser, sier Linda Brun hos byBrun, som velger produkter etter stikkordene bærekraft, unik, design og godt håndverk. Resultatet er et skattekammer for folk som liker ting med mening.  
 
– Vi har kunder fra hele fylket, både faste og nye. Det er mange kreative og mange miljøbevisste kunder, sier Linda. Fordi hun vil ha personlig kontakt med kundene sine, har byBrun ikke nettbutikk.
 
– Men jeg tar gjerne en runde i butikken live med telefonen og viser frem. Og så sender jeg ut mange pakker, jeg har faktisk sendt helt til New Zealand, sier hun.
 
Sandneslauget_foto%20langgata_2
Gjør det umulige mulig
I Salomonsmauet litt lengre borte i gaten, er det en travel torsdag hos Melissa Comito-Aakre og «Umulig bukett». Det er både konsert og kunståpning i Sandnes denne dagen, og travle hender binder bukett etter bukett i den knøttlille butikken.
 
– Da jeg fant lokalet minte det meg om San Fransisco. Det er lite, men jeg har aldri hatt et mål om å bli en stor business. Det skal være personlig, spesiallaget. Jeg vil gjøre folk glade, sier Melissa, som flyttet hit sammen med mann og fire barn for fem år siden.
 
Selv leter Melissa alltid etter «the heart of the city» når hun er ute og reiser. Det har hun funnet her.
– Jeg bor like ved sentrum, kan sykle til og fra jobb, og handler nesten alt jeg trenger her. Og så har de så god taco hos Coyote! Du har smakt den, vel?
Sandneslauget_foto%20langgata_bredde
Tradisjonsrik klesbutikk
Langgata ble anlagt i 1847 og sentrum vokste opp i kvartalene langs gaten. I 1869 ble «Manufaktur- & Herreekviperings-forretning», senere kjent som Idland, grunnlagt. Den dag i dag lever kvalitetsbutikken «Idland 1869» i beste velgående, og butikksjef Kjersti Rønneberg er glad for at beliggenheten fortsatt er Langgata.
 
– Det blir mer personlig i en gate sammenlignet med senter. I helgene myldrer det mer her enn det har gjort på flere år, og det er kjekt å ta i mot både lojale kunder og de mange nye som finner veien hit, sier Rønneberg som synes utviklingen i Sandnes er positiv.
 
– Byen vokser, sentrum og bykjernen utvider seg og det blir mer innholdsrikt. Vi butikkene hjelper hverandre og samarbeider godt. Langgata utvikler seg og vi utvikler oss med den.
Sandneslauget_foto%20langgata_
– Elsker å jobbe
En annen som kjenner den positive vinden blåse gjennom gågaten, er HildeGunn Aarskog Sagland. Hun vokste opp i gaten med familie som drev butikk. Nå finner du den engasjerte damen hos Velvet, sammen med klær, sko, tilbehør, møbler og interiør i en herlig miks av nytt, vintage og retro.
 
– Å drive butikk på senter har alltid vært uaktuelt for meg. Jeg elsker å jobbe og jeg elsker folk, så jeg vil treffe dem. Her er vi åpne, tilgjengelige og med god takhøyde. Og jeg har fantastiske, lojale kunder som støtter meg, sier hun.
 
Hun skryter av kommunen som har vært en solid støtte gjennom pandemien.
– Jeg er imponert over deres vilje og tiltak gjennom en utfordrende periode. De har bidratt økonomisk sånn at vi får lov til å blomstre. Jeg blir rørt når jeg ser på livet i sentrum nå. Det er veldig kjekt, sier HildeGunn, som også roser sentrumsforeningen og huseiere.
RuneHelliesen_Velvet
Up and coming
Da hun var på messe i Oslo for en liten stund siden, ble hun positivt overrasket.
– Folk der borte sa de hadde hørt at det var så bra i Sandnes. Det viser seg at vi er skikkelig up and coming, sier hun og gliser.
 
Sommeren var positiv med mange turister innom. Stadig flere vil oppleve det særegne og lokale når de er på kortreist eller langreist ferie. Huseiere pusser opp fasader. Langgata er hovedpulsåren i byen – og den dunker stadig sterkere.

Her finner du forresten en oversikt over flere butikker i både Langgata og andre steder i Sandnes sentrum. 
 
*Det er faktisk Haraldsgata i Haugesund som, med sine 540 meter, er landets lengste

SISTE 5 SAKER

Det syder i Sandnes

Det syder i Sandnes

– Flytt hit, bli millionær!

– Flytt hit, bli millionær!

Havremøllens hemmelighet: Maler seg til suksess

Havremøllens hemmelighet: Maler seg til suksess

Rørleggerbedriften som ble milliardbutikk

Rørleggerbedriften som ble milliardbutikk

Fra hobbyprosjekt til veksteventyr

Fra hobbyprosjekt til veksteventyr