DJI_0005-1200px

Nytt sentrum til glede for mange

30.10.2020 08:00

 Sandnes sentrum er blitt større, mer velfungerende og levende med nye møteplasser og god infrastruktur. – Sandnes er en by med unike muligheter, sier Nils-Henrik Stokke i Innovation Dock, som nå etablerer seg i byen.
Sett utenfra kan det se ut som om en del av Sandnes plutselig våknet. På få år er det vokst frem et nytt sentrum med rådhus, festplass, havnepromenade, boliger, næringslokaler, oppgradert bussterminal og park.
 
Attraktivt område
– En del av byen som før ble brukt til havnevirksomhet, industri og byggevarehandel, er i dag transformert til et attraktivt område for kontorer, boliger og hotell. Men ikke minst er det blitt gode møteplasser for folk i sentrum som gjør at flere oppholder seg her, sier ordfører Stanley Wirak, som forteller at det er gode planer og lange prosesser som ligger bak.
 
–  Den nye utviklingen er en del av langsiktig plan. Kommunen sin rolle har vært å sørge for gode planer og være en aktiv aktør som sørger for at disse gjennomføres.
 
Åpningen av Sandnes kulturhus nyttårsaften 1999 markerte starten på utviklingen av det nye området i sentrum. Det kommunale foretaket Sandnes Tomteselskap har spilt en viktig rolle i å utvikle det tidligere havneområdet til slik det ser ut i dag.
 
Banken i sentrum
Sandnes Sparebank er en av de store arbeidsplassene som holder til i den nye delen av sentrum.
 
– Banken flyttet inn i Havnespeilet i 2016, men prosessen ble satt i gang allerede i 2012. Vi deltok i utviklingsplanene til kommunen og beslutningen vår om å flytte bidro til å sette fart i byutviklingen i denne delen av sentrum, sier kommunikasjonsdirektør Ingrid O. Fure Schøpp, som mener Havnespeilet er helt riktig plassering for banken:
 
– Sandnes Sparebank er en bank for privatkunder, små og mellomstore bedrifter. Det er derfor helt riktig for oss å være en del av et levende sentrum der folk bor og jobber.
 
Flytter til Sandnes
En av de andre som har oppholdt seg mer i Sandnes den siste tiden, er gründeren bak Innovation Dock, Nils-Henrik Stokke. Kompetansemiljøet har sikret seg lokaler i signalbygget Ovalen i Havneparken, når de nå utvider til Sandnes.
 
– Dette er den største satsningen vår siden oppstarten i Stavanger Øst for snart seks år siden. Vi retter oss hovedsakelig mot oppstarts- og vekstbedrifter og var veldig spente på markedet i Sandnes. Et halvt år etter signeringen er vi blitt kjent med en rekke bedrifter og investorer vi ikke hadde på radaren fra før, sier han.
 
– Proaktiv kommune
Sandnes er en by med unike muligheter, mener Stokke.
 
– Både Havneparken og Elveparken legger til rette for en spennende byutvikling, og det er viktig at disse områdene programmeres riktig. Jeg tror sentrum får god vekst i tiden fremover med alle grepene som tas nå.
 
Stokke trekker frem Sandnes kommune sin proaktive holdning som en viktig årsak til at arbeidsplasser skapes, og at bedrifter i Sandnes vokser og lykkes.
 
– Uten støtten vi har fått fra kommunen ville det ikke vært mulig for oss å etablere oss her. Mottakelsen har vært overveldende, vi har aldri møtt en næringsavdeling som har vært så på. De jobber aktivt ut mot næringslivet og har allerede sørget for verdifulle koblinger både for oss og lokale leverandører.
 
Her er noen av nyhetene i Sandnes sentrum:
Rådhusplassen: Oppgradert område med fontener, benker og plantekasser. Brygge med god plass til de som ferdes til lands og de som besøker byen via sjøveien. Ligger ved det nye rådhuset midt i Sandnes.
 
Rutenparken: Ny park like ved Ruten kollektivterminal, en grønn lunge med plener, trær, fontener, lekeområder og skatepark. Første del ble ferdigstilt sommeren 2020. Arbeidet med byggingen av landemerket ”ringen” er i gang.
 
Bussterminal: Oppgradert terminal med bedre trafikksikkerhet og visuelle grep for å gjøre området triveligere for reisende og øvrige innbyggere. 
 
Togstasjon: Bane Nor skal oppgradere togstasjonen med visuell ansiktsløftning og universell utforming. Arbeidet starter i 2022.
 
Sjøbad: Et utendørs bassenganlegg planlegges i gjestehavnen. Det skal inneholde et 25 meters svømmebasseng, barnebasseng, garderober og badstue. Målet er at bassenget kan stå klart til sesongen 2022. Les mer i denne saken.
 

SISTE 5 SAKER

Det syder i Sandnes

Det syder i Sandnes

– Flytt hit, bli millionær!

– Flytt hit, bli millionær!

Havremøllens hemmelighet: Maler seg til suksess

Havremøllens hemmelighet: Maler seg til suksess

Rørleggerbedriften som ble milliardbutikk

Rørleggerbedriften som ble milliardbutikk

Fra hobbyprosjekt til veksteventyr

Fra hobbyprosjekt til veksteventyr