kitzbuhel

Sandnes vil lære av Kitzbühel

10.03.2017 11:53

 Politikere og næringsliv i Sandnes jobber på for å gjøre Nye Sandnes til regionens store turistmagnet og foretrukne forretningsadresse. Første stoppested var Kitzbühel.
Foto: Anders Minge   |   Foto: Sandneslauget

Mål om 15.000 nye arbeidsplasser, Preikestolen som ny turistmagnet, Blink-festival, Tour de Fjords og tusenvis av kvadratmeter med bolig og næring i sentrum under planlegging. Vararordfører Pål Morten Borgli mener det er på tide at Sandnes blir mindre beskjeden.

– Nye Sandnes skal inn i en viktig fase. Vi må gjøre enda mer med Blinken og Tour des Fjords dersom vi skal få mer ut av reiselivet. Vi har mange produkter å selge, men er nok litt for beskjedne, konkluderer Borgli.

I januar dro politikere og næringsliv på utforfest til verdens alpinhovedstadKitzbühel for å lære om hvordan Sandnes kan lokke turister og bedrifter til byen. Den østerrikske alpelandsbyen, med sine 9000 innbyggere, har klart kunsten å bli verdenskjent med utgangspunkt i sitt årlige alpinsirkus.

Preikestolen blir nytt kommunevåpen

Sommer som vinter

– Det var utrolig spennende å se hvordan de organiserer dette store rennet som trekker over 130.000 mennesker til den lille byen på bare en helg. Vi lærte hvordan de klarer å være stolte av byen sin året rundt slik at de tiltrekker seg turister også i sommerhalvåret, forteller Borgli.

Med på turen var også Ap-politiker og styreleder i Sandnes tomteselskap Annelin Tangen, Forsand-ordfører Bjarte Dagestad (H), nestleder i tomteselskapet Tore Martinsen (Frp) samt flere store næringslivsaktører.

– Vi har store vyer for Sandnes som næringslivsadresse. Som leder av tomteselskapet skal jeg bidra til at vi bruker pengene våre riktig for å gjøre Sandnes til en foretrukket by for næringslivet, sier Tangen.

Hun sier hun lærte mye i løpet av fire dager i alpebyen.

– Vi møtte blant annet lederen av næringslivsforeningen, en stor hotelleier og representanter fra de frivillige som jobber under arrangementet. Det var veldig interessant å se hvordan hele byen jobber sammen for å lage denne festen, sier Tangen.

– Sandnes er på rett veg, men neste steg er å markedsføre både Tour de Fjords og Blinken enda bedre, fortsetter Tangen.

Sandneslauget
Turen til Kitzbühel ble arrangert av Sandneslauget, som jobber for å få flere bedrifter til å etablere seg i Sandnes.

kitzbuhel2Det kommunale foretaket Sandnes tomteselskap er bare en liten del av en tung sammenslutning som de neste årene skal bidra til å transformere Sandnes til et større og enda bedre bo- og arbeidsmarked.

Virksomhetene Østerhusgruppen, Sparebank 1 SR-Bank, Selvaag Bolig, Øvstebø Eiendom, Seabrokers Group, Masiv Bygg, Destino, Axelar og Kruse Smith samt Sandnes kommune og Sandnes tomteselskap KF tilhører lauget.

– Ingen by i dette landet skal gjennomgå en så stor transformasjon som Sandnes. Det skal investeres mellom 10 og 15 milliarder kroner i byen de neste årene, sier Odd Langhelle, Blink-general og leder av Sandneslauget.

– Folks tanker om hva som er den riktige kontoradressen har endret seg de siste årene. Nå vil selskapene vite hvor de finner kollektivstoppene, hvor kafeene ligger og hva kulturlivet tilbyr, mener Langhelle.

Tror på sentrum
Han har selv jobbet på Forus og husker godt tiden da alle selskaper som hadde kontoradresse Forus, var reddet.

– Vi skal fortsatt ha Forus, men jeg tror det blir et område for større bedrifter. Sandnes og Stavanger sentrum kommer til å bli den foretrukne plasseringen på grunn av nærhet til kollektivaksen, tror Langhelle.

Han er lei av at mange kun tenker Stavanger når regionen skal markedsføres.

– Sandnes spiller en like viktig rolle som Stavanger når det gjelder å selge inn Rogaland som en attraktiv region for nye bedrifter og turister, mener Langhelle.

Hans egen Blink-festival og Tour des Fjords er sentrale i markedsføringen av Sandnes både som næringsadresse og turistmål.

– Når vi skal få folk til regionen, er det viktig å vise at det skjer noe. Vi har mye å lære av Kitzbühel som klarer å trekke mye folk gjennom hele året. Hva har de som ikke vi har, spør Langhelle.

Kilde: Stavanger Aftenblad
Sandnes tomteselskap, Sandnes kommune, Selvaag, Kruse Smith, Axelar, Destino, SR-bank, Aftenbladet.no, Sig.Halvorsen, Rom Eiendom

SISTE 5 SAKER

Det syder i Sandnes

Det syder i Sandnes

– Flytt hit, bli millionær!

– Flytt hit, bli millionær!

Havremøllens hemmelighet: Maler seg til suksess

Havremøllens hemmelighet: Maler seg til suksess

Rørleggerbedriften som ble milliardbutikk

Rørleggerbedriften som ble milliardbutikk

Fra hobbyprosjekt til veksteventyr

Fra hobbyprosjekt til veksteventyr