Toppvideo%20Sandnes

Det syder i Sandnes

01.02.2024

 Det er ikke tilfeldig at Sandnes har uvanlig mange Gaselle-bedrifter. Stedet der fjell og fjord møter hav, har vokst frem som en unik møteplass for innovasjon, kompetanse og samarbeid.
En av de mange nyskapende og suksessrike bedriftene i Sandnes er ladeselskapet Zaptec. Kurt Østrem, toppsjefen i selskapet, forteller om tidlig interesse for elbilbølgen og troen på den ville komme størst og først til Norge.
 
– Folk skulle jo lade hjemme, i leilighetsbygg, borettslag og parkeringshus. De fleste på gamle strømanlegg. Hvordan skulle de få til dette uten å skifte ut hele strømanlegget? Mantraet vårt ble elbillading til alle, forteller han.

Zaptec satset tidlig på nyskapende teknologi, og fra starten av rettet de søkelyset mot kontinuerlig utvikling og vekst. Strategien var å være ledende innen teknologi og å utvide virksomheten fra dag én.
 
Kurt Østrem, toppsjef i ladeselskapet Zaptec forteller at de raskt fikk mantraet elbillading til alle. I fjor rundet Zaptec halvannen milliard i omsetningen. Nå satser de videre. Foto: Zaptec
Kurt%20%C3%98strem_3_fotograf_line_owren

– Det er ikke tilfeldig at vi har vokst oss store utenfor Norge. Vi skal over i fornybarsamfunnet, og bilparken i Europa skal elektrifiseres. Vi var forberedt på å skalere produksjonskapasiteten og tilpasse oss til ulike tekniske krav i ulike europeiske land. Dette har gjort Zaptec til en sterk merkevare, sier Østrem.
 
Zaptec var pioneren i det som senere ble en klynge av aktører innen elbillading, alle med tilknytning til Sandnes.
 
– Det er en attraktiv region for et aktivt næringsliv. Det er et stort teknologisk miljø her, og vi har fått en mye mer moderne by. Det gjør det lettere å rekruttere, forteller topsjefen.
 
Samtidig er konkurransen sterk. Det gjelder å henge med i den enormt raske teknologiutviklingen. En av Østrems konkurrenter er faktisk sønnen hans, Fredrik.
 

Sønnen til Kurt Østrem, Fredrik Østrem (bildet) ble med i det nyoppstartede ladeselskapet Amina for omlag ett år siden. Der jobber han som teknologidirektør. Foto: Amina

0R5A9953

Som far, så sønn
Zaptec oppnådde en omsetning på halvannen milliard i 2023, mens Amina, med Fredrik Østrem som CTO, fortsatt er i oppstartsfasen. Fredrik, som tidligere jobbet i Zaptec og senere hos hovedkonkurrenten Easee, begynte å jobbe i Amina for rundt et år siden.
 
– Det er inspirerende å være del av denne klyngeeffekten, sier han og fortsetter:
 
– Det er gøy at det er flere aktører innenfor en radius på én kilometer her på Forus. Vi konkurrerer jo faktisk med de største i Europa. Vi er mange som ser på utfordringene, og jobber på spreng for å løse dem på en annen måte enn konkurrentene. Vi i Amina lager best mulig hardware for lading og samarbeider med partnere som leverer alt det andre.
 
Selv om Amina er helt i startfasen, har de allerede produkt nummer to på markedet og er nå over 50 ansatte.
 
– Vi har klart å skaffe oss svært god kompetanse på rekordkort tid og mange flinke folk vil jobbe med fornybar og innovativ teknologi, sier Fredrik Østrem.
 

Daglig leder Siv Sødal og gründer Stian Bakke i Fraktal hjelper bedrifter med å unytte verdien som ligger i egne data. Foto: Fraktal

Fraktal

Hjelper bedrifter med å utnytte egne data
Kompetanse er et nøkkelord også for Fraktal, som i fjor var Gaselle-bedrift for sjette året på rad. Stian Bakke var med å starte selskapet i 2014, og er i dag ansvarlig for teknologi og forretningsutvikling. IT-bedriften Fraktal hjelper andre bedrifter med å utnytte og systematisere egne data.
 
– Vi traff en trend i tiden. Mulighetene for å flette sammen teknologi, data og forretning har eksplodert siden, sier Bakke.
 
Ifølge Bakke er det altfor mange virksomheter som ikke har utnyttet verdien som ligger i egne data.
 
– Jeg tror stadig flere kommer til å forstå potensialet som ligger i å utvikle og forvalte sine data på en mer effektiv måte. Som vi sier i Fraktal, de må sette sine data i arbeid.
 
Fraktal har kunder over hele landet, men uten de lojale kundene lokalt på Jæren, som Lyse, Kitch’n og Den Gule Banken, hadde de ikke vært der de er i dag. Daglig leder Siv Sødal er spesielt fornøyd med at Fraktal er gode på å beholde kundene sine.
 
– Vi har så godt som ikke mistet noen kunder. Den viktigste grunnen til det, er nok kompetansen hos våre ansatte, tror Sødal.
 
Ordfører i Sandnes, Kenny Rettore, forteller at flertallet i kommunen har en klar strategi for at byen skal fortsette å vokse og blomstre. Foto: Sandnes kommune
SK_kenny06

Paradis for oppstart
Bakke og Sødal i Fraktal mener begge at Sandnes har vært et godt sted å starte opp.
 
– Denne regionen har vært gründertung i mange tiår. Dels fordi det er få store offentlige kontorer her. Og dels på grunn av miljøene rundt universitetet og oljesektoren, sier Bakke.
 
Dette får ordføreren i Sandnes, Kenny Rettore, til å smile bredt.
 
– Det er klart vi er stolte. Flertallet i kommunen har jo en klar strategi for at byen skal fortsette å vokse og blomstre. Sandnes er faktisk den hurtigst voksende byen i Norge, sier han.
 
Ordføreren trekker frem Innovation Dock og FOMO Works, et kontorfelleskap for små og store oppstartsbedrifter.
 
– Det er inspirerende med sånne miljøer. FOMO var et gammelt bygg på Forus, der det tidligere satt oljebedrifter. Nå er det masse innovative teknologibedrifter der, sier ordfører Rettore.
 
Kommunen støtter opp om gründere, blant annet med rådgivning. Det satses stort på infrastruktur, byutvikling og boliger.
 
– Vi skal være fremoverlente, sier Rettore og fortsetter:
 
– Vi skal ha rask behandling av plan- og byggesaker, politikerne skal være tilgjengelige. Sandnes er en attraktiv by og tiltrekker seg mange næringer som ønsker å etablere seg.
 
På spørsmål om hvorfor akkurat Sandnes har så stor tetthet av Gaselle-bedrifter, svarer han kontant:
 
– Det er den berømte entrepenørånden. Som vi sier her på Jæren: «me bare fikser det!» Det er klart at vi lever godt av inntektene, bedriftene og teknologien som er skapt her med olje og gass. Men det er heldigvis også kultur for å tenke nytt her.
 
Konsernleder Egil Lillebø i Skjæveland Gruppen er tredje generasjons eiere etter at morfaren startet selskapet i 1946. Bak presenningen skjuler det seg noen røde betongrør som du kan se på neste bilde. De tildekkes ofte når de herdes. Foto: Skjæveland Gruppen
Skjermbilde%202024-02-01%20kl_%2016_44_29

Gammel pionér på innovasjon
Et godt eksempel på at nytenking og innovasjon ikke er noe nytt i Sandnes, er industriselskapet Skjæveland Gruppen. Konsernleder Egil Lillebø og broren Geir Lillebø er tredjegenerasjons eiere etter at morfaren startet med betongproduksjon i 1946.
 
– Det startet med betongrør og -kummer. Nå leverer vi produkter i verdensklasse innen vann og avløp, infrastruktur, subsea, mur og belegg, forteller Lillebø.
 
Skjæveland har investert mye tid og penger på å studere følgene av klimaendringene og utvikle systemløsninger.
 
– Vi jobber på spreng for å utvikle produkter og systemer for å dimensjonere for våtere og villere vær, særlig for overvann. Vi må tilpasse og forbedre infrastruktur. Men også bygge ny, forklarer konsernlederen.
 
Betongrør fra Skjæveland Gruppen med 64 prosent lavere klimafotavtrykk. Fra pilotprosjekt i samarbeid med Sandnes kommune i 2020. Foto: Skjæveland Gruppen
Skjermbilde%202024-02-01%20kl_%2016_45_01

Skjæveland er med i flere kompetansegrupper, blant annet som industripartner i Klima 2050.
Lillebø roser Sandnes kommune for sitt initiativ til å drive utviklingen av grønne produkter og systemer som de også vil være sluttkunde for. Han mener at andre kommuner kan finne inspirasjon i Sandnes' tilnærming til det grønne skiftet.
 
– Det offentlige vil ha et grønt skifte, sier Skjæveland.
 

Direktør for bedriftsmarkedet i Sandnes Sparebank, Lars Kristiansen, forteller om et svært variert næringsliv i Sandnes kommune.
Foto: Sandnes Sparebank

Lars%20Kristiansen

Spent på utviklingen fremover
Midt i den sydende innovasjonsgryta i Sandnes, finner man Den Gule Banken, som Sandnes Sparebank kalles på folkemunne.
 
– Det er fantastisk å se alt som skapes. Næringslivet her er veldig variert. Ja, mye har vært, og er fortsatt, knyttet opp mot olje og gass, men vi ser knoppskyting overalt og masse innovasjon fra energisektoren. Som har spredt seg til andre bransjer, sier Lars Kristiansen direktøren for bedriftsmarkedet.
 
Kristiansen er spent på utviklingen fremover.
 
– Nedturen i oljebransjen tvang frem entreprenørskap i andre sektorer. Begge deler krever mye kompetanse og tilgang på arbeidskraft. Det vil nok bli stadig mer krevende å rekruttere, til tross for omlegging fra olje og gass til nye fornybare og bærekraftige næringer. Jeg håper og tror at kompetansen og folkene blir værende i regionen og blir med på den grønne omstillingen til mer fornybar energi.
 
– Den Gule Banken står klar til å støtte små og mellomstore bedrifter med råd og finansieringsløsninger. Helt i tråd med sparebankkulturen, avslutter direktøren for bedriftsmarkedet.
 

FAKTABOKS: SANDNES

  • Sandnes kommune ligger i Rogaland, har over 83.000 innbyggere og er Norges ellevte største kommune.
  • Sandnes er kåret til Norges mest attraktive by i 2022. Kåringen er del av Attraktiv by-prisen, Statens pris for bærekraftig steds- og byutvikling. 
  • 27 prosent av befolkningen er under 20 år.
  • Sandnes sentrum er et kollektivt knutepunkt for buss og tog, i tillegg er det kort avstand til Stavanger lufthavn, Sola.
  • Byen har et variert næringsliv og et sentrum i sterk utvikling som preges av handel, næring og et voksende innovasjonsmiljø.
Sandnes kommune, Den Gule Banken, Sandnes Sparebank og Sandneslauget er hovedsamarbeidspartnere til årets Gaselle-kåring. Se www.isandnes.no

SISTE 5 SAKER

– Flytt hit, bli millionær!

– Flytt hit, bli millionær!

Havremøllens hemmelighet: Maler seg til suksess

Havremøllens hemmelighet: Maler seg til suksess

Rørleggerbedriften som ble milliardbutikk

Rørleggerbedriften som ble milliardbutikk

Fra hobbyprosjekt til veksteventyr

Fra hobbyprosjekt til veksteventyr

Porselen i verdensklasse

Porselen i verdensklasse