Toppbilde

Fra hobbyprosjekt til veksteventyr

06.01.2023

 I denne familiebedriften øker både omsetning og antall ansatte i rekordfart. Motbakker løses gjerne med gode diskusjoner og litt rødvin.
Sikre kjennetegn på en Jærbu er etter sigende sunn fornuft, god arbeidsmoral og standhaftighet. De lever dessuten i et frodig, paddeflatt og værhardt naturlandskap der sol, vind, vann og jord legger klare føringer for tilværelsen.
Familiebedriften Kverneland Energi har valgt å utnytte solens enorme kraft til sin, og andres, fordel.
Det hele begynte for drøyt 20 år siden, med en svinedyr strømkabel til hytta på Sørlandet. Det skulle bli opptakten til et aldri så lite solcelleeventyr.
– Et lokalt energiselskap skulle ha et par millioner for å legge strømkabel til hytta. Da ristet vi på hodet og tok saken i egne hender, sier Aksel Kverneland (58), medgründer og daglig leder i Kverneland Energi.
 
Jonas Kverneland har studert fornybar energi og er i dag teknisk sjef i familiebedriften. Egenutviklet programvare, elektronikk og batteripakker har vært en viktig suksessfaktor for Kverneland Energi. Foto: Carina Johansen
 
Bilde%202%20Kverneland%20Energi

En strålende idé
Ti år senere har hobbyprosjektet vokst til et grønt, lønnsomt og sammensveiset familieforetak.
Selskapet er kåret til Gasellebedrift de to siste årene. Hovedvekten av kundene befinner seg innen landbruket, industrien og oppdrettsnæringen.
– Vi tilbyr komplette anlegg med egenutviklet elektronikk, programvare og batteripakker som enkelt kan overvåkes og fjernstyres fra en pc, sier Jonas Kverneland (30), teknisk sjef i Kverneland Energi.
Da de begynte hobbyprosjektet i 2016, studerte han fornybar energi ved Universitetet i Agder. Far Aksel, som er utdannet sivilingeniør, hadde jobbet for store industriaktører og drevet konsulentvirksomhet innen landbasert industri.
Sammen kom de to opp med en bokstavelig talt strålende idé: «Vi skreddersyr vår egen sømløse løsning basert på solceller».
– Med en felles interesse for teknologi i bunn lekte vi oss frem, uten et fnugg av økonomiske eller miljømessige drivere den gang. Og fikk det til å fungere, forteller Jonas.
 
Faktaboks:

Kverneland energi
 • Utvikler egne produkter og løsninger for produksjon av fornybar energi ved bruk av solceller, batterier, vindturbiner og generatorer i kombinasjon
 • Stiftet januar 2017
 • 100 prosent familieeiet
 • Antall ansatte: 40
 • Omsetning i 2021: 113 millioner
 • Omsetning i 2022: 140 millioner. Sikter mot en dobling i 2023
 • Gasellebedrift i 2021 og 2022

Bygget stein på stein
De kontaktet leverandører i Tyskland og bygget et unikt og fleksibelt anlegg der både programvaren og kraftelektronikken kan oppdateres og oppgraderes og fungere sømløst i et energisystem.
– Vi hadde lært mye gjennom mange års leking og testing på hytta. Standardløsningene som fantes, var ikke gode nok for oss, sier Aksel.
– Da hyttenaboen også ville ha løsningen, var vi plutselig i gang, legger han humrende til.
Under oppstarten i 2016 utgjorde Jonas teknisk avdeling fra studenthybelen i Kristiansand, mens Aksel laget presentasjoner og skaffet kundemøter fra kjøkkenbordet hjemme på Kvernaland.
Nå teller de 40 årsverk, og har konkrete planer om å ansette rundt 30 til i løpet av 2023.
– Det er utrolig å tenke tilbake, men vi tjente faktisk penger allerede første året. Hele veien har vi søkt å ansette folk som er flinkere enn oss, sier Aksel.
Alle hans tre sønner jobber i dag i bedriften: Martin (28) er prosjektleder og Torbjørn (25) jobber med salg. Datteren Sigrid (23) den eneste av barna som ikke jobber i selskapet. Hun har valgt å ta lærerstudier i Kristiansand. I tillegg sitter to av Aksels søskenbarn i styret.
– Vi har jobbet hardt, bygget stein på stein og skapt et fornuftig levebrød. Det er vi stolte over, og alle vet nå hvem vi er, legger han til.
Dessuten har familien vist at det er fullt mulig å tjene gode penger på fornybar energi.
 
Far, tre sønner og en fetter samlet på et brett. Torbjørn Kverneland (fra venstre) jobber med salg, Martin Kverneland er prosjektleder, Aksel Kverneland er daglig leder og styremedlem, Jonas Kverneland er teknisk sjef og styremedlem, mens Gudleik Njå er Aksels fetter og sitter i styret i Kverneland Energi. Foto: Carina Johansen
 
Bilde%203%20Kverneland%20Energi

Mange kaster seg på solbølgen
Godt hjulpet av en pågående strømkrise og omstilling til fornybarsamfunnet, landet Kverneland Energi en rekordomsetning på 140 millioner kroner i 2022.
Kostnadssjokk på kraft får både bønder og næringsdrivende til å kaste seg på solbølgen.
Selskapet tror derfor omsetningen skyter ytterligere i været fremover.
– Vi sikter mot en dobling også i 2023, sier Aksel selvsikkert.
– Omtrent halvparten av omsetningen stammer fra egenutviklete, flyttbare batterisystem som blant annet har fått drøyt 100 oppdrettsanlegg i Norge, Canada og Skottland over på batterikraft, skyter Jonas inn.
Med tilhold i et tradisjonsrikt industri- og næringsområde midt imellom Jær-hovedstaden Bryne og rogalendingenes hovedflyplass på Sola, kun ti minutter fra Sandnes, er familien Kverneland bokstavelig talt på hjemmebane.
– Denne næringsparken har mye kunnskap samlet på 140 mål. Her er veien fra idé til løsning er kort, sier Aksel.
 
Aksel Kverneland har nese for smarte løsninger og gode forretningsmuligheter. For 58-åringen og familien er det også viktig å bidra positivt til det grønne skiftet og en fornuftig overgang til fornybarsamfunnet. Foto: Carina Johansen
 
Bilde%204%20Kverneland%20Energi

Selvforsynt lykketreff
Det finnes mange familieselskaper, ikke alle fungerer like godt.
– Hva er nøkkelen til deres suksess?
– Ingen her jobber med det samme og vi respekterer hverandre og hverandres roller, også når det er vanskeligheter eller utfordringer. Drar det seg til, drikker vi bare litt rødvin, smiler Aksel.
– Vi diskuterer og drodler oss frem til ting hele tiden. Når det måtte dukke opp en motbakke, jobber vi oss bare gjennom det, sier Jonas.
De første kundene fant de i landbruket i Rogaland.
– Bønder har et langt perspektiv på når en investering vil betale seg, og de vet alt om fordelene med å være selvforsynt, poengterer Aksel.
– Solcelledrevet energiforsyning som reduserte strømregningene, var midt i blinken for dem. Jeg gikk på skole med flere av dem og hadde den nødvendige tilliten, utdyper han på relativt bred Jærsk.
 
SANDNES
 • Sandnes kommune ligger i Rogaland, har over 82.000 innbyggere og er Norges ellevte største kommune.
 • Sandnes er kåret til Norges mest attraktive by i 2022. Kåringen er del av Attraktiv by-prisen, statens pris for bærekraftig steds- og byutvikling.
 • 27 prosent av befolkningen er under 20 år.
 • Sandnes sentrum er et kollektivt knutepunkt for buss og tog, i tillegg er det kort avstand til Stavanger lufthavn, Sola.
 • Byen har et variert næringsliv og et sentrum i sterk utvikling som preges av handel, næring og et voksende innovasjonsmiljø.
 • Sandnes kommune; Den Gule Banken, Sandnes Sparebank og Sandneslauget er hovedsamarbeidspartnere til årets Gaselle-kåring. Se www.isandnes.no.

SISTE 5 SAKER

Det syder i Sandnes

Det syder i Sandnes

– Flytt hit, bli millionær!

– Flytt hit, bli millionær!

Havremøllens hemmelighet: Maler seg til suksess

Havremøllens hemmelighet: Maler seg til suksess

Rørleggerbedriften som ble milliardbutikk

Rørleggerbedriften som ble milliardbutikk

Porselen i verdensklasse

Porselen i verdensklasse