Stangeland%20M%C3%B8lle_Sandnes_Jan%20Morten%20Bj%C3%B8rnsen-3679

Havremøllens hemmelighet: Maler seg til suksess

01.11.2023

 Visste du at Sandnes har en rik industri- og møllehistorie? Den eneste gjenværende operative møllen i byen har bearbeidet korn i over 175 år. Nå satser familiebedriften bak på et globalt mølleeventyr.
Den gamle steinkverna durer fremdeles jevnt og trutt hos Stangeland Mølle i Oalsgata i Sandnes. Det har den gjort kontinuerlig i omtrent 100 år.
Lukten av kokt havre og den konstante summingen er blitt en vane for naboene. Nå er Stangeland Mølle den eneste operative havremøllen som er igjen i byen.

Tidligere var det hele tolv i drift på samme tid. Møllen gikk fra å være drevet med vann fra Oalsbekken til å bli elektrifisert rundt 1920 – 1921.

Samtidig har omgivelsene rundt gjennomgått en dramatisk forvandling de siste hundre årene. Møllen som en gang var omgitt av åpne jorder og beitemark, ligger nå inntil hovedveien som fører inn til Sandnes sentrum, med boliger som nærmeste naboer på alle sider.

 
Stangeland%20M%C3%B8lle_Sandnes_Jan%20Morten%20Bj%C3%B8rnsen-3458

– Akkurat her er det drevet mølle siden 1846, sier Marianne Aareskjold.
Sammen med søsteren Hege Aareskjold og faren Øyvind Aareskjold driver hun Stangeland Mølle i Sandnes. Søstrene Aareskjold er femte generasjon i familiebedriften.
Marianne har ansvar for produksjon og innkjøp, og har mye dialog med leverandører og kunder i inn- og utland. Hege har administrasjonsansvaret. Øyvind er daglig leder.
Totalt utgjør familiebedriften litt over 20 ansatte.
– De som jobber i produksjonen har vært her lenge og kjenner både produksjonen og bedriften. Det er verdifull kompetanse. Vi kan vel kalle oss for en hjørnesteinbedrift, sier Hege.
 
Fjerde og femte generasjon møllere i familien Aareskjold. Marianne Aareskjold fra venstre, daglig leder og far Øyvind Aareskjold og Hege Aareskjold. Foto: Jan Morten Bjørnsen
Stangeland%20M%C3%B8lle_Sandnes_Jan%20Morten%20Bj%C3%B8rnsen-4360


Ønsker mer korn fra Jæren

Kort tid etter to møllebranner på 1920-tallet begynte arbeidet med å etablere dagens møllebygning.
– Steinkverna vi har i denne møllen er produsert i Tyskland og kom til møllen midt i Sandnes da den stod ferdig i 1927. Den er fortsatt flittig i bruk, sier Marianne.
Hun snakker nærmest på inn- og utpust når hun forteller om kornproduksjon og mølledrift. Om hvordan Jæren tradisjonelt har holdt husdyr, og at hoveddelen av kornet har kommet fra Østlandet.
– Bare se på det utrolig dårlige været på Østlandet i sommer – uværet Hans for eksempel. Det skaper en geografisk betinget sårbarhet i kornproduksjonen, forklarer Marianne.
– Denne sårbarheten gjør at vi ønsker å få levert mer korn fra Jæren også. Vi driver tross alt i en transportintensiv bransje, og lastebiler kommer og går daglig. Da er det fint å kunne tilby mer lokalprodusert, sier hun.

 
Marianne har ansvaret for produksjonen og innkjøp og Hege har administrasjonsansvaret. Her i tretrappen i møllen fra 1927. Foto: Jan Morten Bjørnsen
Stangeland%20M%C3%B8lle_Sandnes_Jan%20Morten%20Bj%C3%B8rnsen-3458


Landets eneste kvinnelige mølletekniker

Det er ikke uten grunn at Marianne har et stort engasjement for mølle- og kornproduksjon.
Da Marianne fylte 18 var hun lei av skolen. Hun flyttet til Tyskland og kom inn på en mølleskole i Sveits. Etter endt utdanning var det enorm etterspørsel etter møllere i Europa. Det var bare én utfordring.
– Jeg fikk avslag på avslag fordi nesten ingen møller hadde garderobe for kvinner. I tillegg har det vært en svært fysisk krevende jobb. Mølleryrket er, og har historisk vært, svært mannsdominert, men jeg hadde heldigvis en snill lærer som fant en jobb til meg i Zürich.
Etter noen år i utlandet vendte hun snuten hjemover til Sandnes for å begynne i familiebedriften. Nå er hun Norges eneste kvinnelige mølletekniker.
– Hege og jeg er vidt forskjellige. Jeg er nok den rastløse som liker at det skjer noe hele tiden, mens Hege er veldig strukturert. Vi utfyller hverandre godt, gliser Marianne. 

 
Stangeland%20M%C3%B8lle_Sandnes_Jan%20Morten%20Bj%C3%B8rnsen-3869


Ekstra tynne havregryn

Inne i den fire etasjer høye møllen fraktes kornet opp og ned i elevatorer, før det renses, skallet fjernes, poleres og dampes. Til slutt blir det enten til havregryn eller havner i en av de to steinkvernene hvor kornet males til ulike typer mel.
– Vår beskjedne størrelse gir oss imidlertid fleksibilitet og rask omstillingsevne, noe våre kunder setter pris på. Vi samarbeider tett med kundene våre og produserer egne produkter og tilbyr skreddersydde løsninger, sier Hege.
– De ekstra tynne havregrynene våre er det som virkelig skiller oss fra konkurrentene. Vi skaper også helt unike egne blandinger, forteller Marianne.

 
Hege Aareskjold (til venstre) og Marianne Aareskjold vokste opp rett ved den gamle møllebygningen i Sandnes. Foto: Jan Morten Bjørnsen
Stangeland%20M%C3%B8lle_Sandnes_Jan%20Morten%20Bj%C3%B8rnsen-4070


Leverer til både inn- og utland

Familiebedriften har hatt en solid omsetningsvekst de siste ti årene. I 2013 omsatte de for 76 millioner – i 2023 jobber de mot en omsetning på nesten 200 millioner kroner.
– Det aller største markedet for oss er bakeri-industrien i Norge. Planen er å opprettholde markedsandelen på bakeri, øke eksporten og etablere oss sterkere på dagligvaremarkedet. Det handler om volum – å få flest tonn ut hver dag, forteller Marianne.

 
Marianne Aareskjold i logistikksenteret i den nye møllen. Her ligger ferdipakkede produkter klart til å sendes ut til kundene. Foto: Jan Morten Bjørnsen
Stangeland%20M%C3%B8lle_Sandnes_Jan%20Morten%20Bj%C3%B8rnsen-4312


På eksportfronten har Sandnes-bedriften hatt et prosjekt i Taiwan, og de har nylig signert en avtale med en annen stor aktør.

– Det startet med et prosjekt hos Innovasjon Norge. Det førte oss i kontakt med et håndtverksbakeri i Taiwan, sier Marianne.

De lager brød med baser fra Stangeland Mølle og tilsetter lokale råvarer.

– Det er en helt annen kultur for bakst i Asia. Der tilsetter de gjerne lokal frukt eller nøtter i bakeverkene. Man kan vel si at det er nordiske brød med en liten asiatisk twist, sier hun.

Eksporten har imidlertid gjort at den tradisjonelle familiebedriften må tenke annerledes.

 

Stangeland%20M%C3%B8lle_Sandnes_Jan%20Morten%20Bj%C3%B8rnsen-4465


Vokser ut av den gamle møllen

Snart er mølledriften i den gamle Sandnes-møllen en saga blott. Bygrensene til Sandnes har vokst, og det samme har Stangeland Mølle.
– Her hvor dagens mølle ligger har vi hatt kort vei til jobb og til sentrum. Vi må nok snart innse at vi ikke lenger passer inn i et tettbebygd nabolag, sier Hege
– Vi havnet i en skvis for en del år siden. Vi stod ved et veiskille: nedskalere eller oppskalere? Den gamle møllen gjorde det umulig å følge kravene til kvalitet og oppskaleringen som stod på trappene, forteller Marianne
– Vi endte med å kjøpe en ny tomt på Skurve i Gjesdal kommune, et godt stykke utenfor Sandnes, sier Marianne.
Den nye møllen i nybygget til Stangeland Mølle har toppmoderne utstyr fra Tyskland og Sveits. Det gir familiebedriften en mer optimal og strømlinjeformet produksjon.
– Med en takhøyde på 30 meter, bruker vi mindre energi. All transport av korn i møllen vil være med luft, noe som gir mindre matsvinn og enda høyere kvalitet.
Så snart møllen er flyttet starter arbeidet med å øke markedsandelen i inn- og utland.
– Pappas slagord er gi gass, så vi lever etter det, ler Hege.
 

Faktaboks: Sandnes

  • Sandnes kommune ligger i Rogaland, har over 83.000 innbyggere og er Norges ellevte største kommune.
  • Sandnes er kåret til Norges mest attraktive by i 2022. Kåringen er del av Attraktiv by-prisen, Statens pris for bærekraftig steds- og byutvikling. 
  • 27 prosent av befolkningen er under 20 år.
  • Sandnes sentrum er et kollektivt knutepunkt for buss og tog, i tillegg er det kort avstand til Stavanger lufthavn, Sola.
  • Byen har et variert næringsliv og et sentrum i sterk utvikling som preges av handel, næring og et voksende innovasjonsmiljø.
Sandnes kommune, Den Gule Banken, Sandnes Sparebank og Sandneslauget er hovedsamarbeidspartnere til årets Gaselle-kåring. Se www.isandnes.no

SISTE 5 SAKER

Det syder i Sandnes

Det syder i Sandnes

– Flytt hit, bli millionær!

– Flytt hit, bli millionær!

Rørleggerbedriften som ble milliardbutikk

Rørleggerbedriften som ble milliardbutikk

Fra hobbyprosjekt til veksteventyr

Fra hobbyprosjekt til veksteventyr

Porselen i verdensklasse

Porselen i verdensklasse