KnutRoarWiig_6

Verdensledende overblikk

04.11.2022

 Med smarte droner kartlegger de forurensning til havs, inspiserer broer i ulendt terreng og frakter varer til og fra offshore-installasjoner. På åtte år har Nordic Unmanned gått fra null til over 100 millioner i årlig omsetning.
I Gibraltarstredet tar dronen «Kåre» av fra basen nær den spanske byen Cádiz og setter kursen mot Atlanterhavet. Et skip er på vei inn stredet og en rutinemessig kontroll venter for «Kåre».
 
Noen titalls kilometer ute i havet legger dronen seg bak skipet, tar prøver av eksosen gjennom en sniffertube, og filmer eksosen som stiger opp akterut fra skorsteinene på fartøyet.
 
– Basert på dataene vi får tilbake fra analysen av røyken, kan vi se hvor store svovelutslipp skipet har, forteller Knut Roar Wiig, administrerende direktør i Nordic Unmanned, som holder til i Sandnes. 
 
200 kilo tunge «Kåre» kan fly i hele seks timer i jakten på svovelsynderne. Dersom dronen sniffer et skip med for høye svovelutslipp, varsles de spanske miljømyndighetene, og skipet blir fulgt opp i neste EU-havn.
 
Selv om ordningen administreres av European Maritime Safety Agency (EMSA), er det de nasjonale miljømyndighetene som er sluttkundene.
 
Siden oppstarten i 2013 har Nordic Unmanned gått fra null til over 100 millioner kroner i årlig omsetning i 2021. Wiig og kollegene hans har ambisjoner om en kraftig videre vekst. Bare de tre siste årene har de økt med om lag 30 millioner i omsetning årlig.

 Miljødata er mest verdifulle  
– I dag har vi primært to forretningsområder. Det første handler om tjenester der vi driver med datainnsamling og logistikk, her er 95 prosent av markedet vårt utenfor Norge. Det andre handler om salg av dronesystemer som vi utvikler selv, samt dronesystemer som er utviklet av våre partnere. Her er stort sett store myndighetsbrukere kundene våre.
Miljødata for utslipp fra skip er de mest verdifulle dataene Nordic Unmanned samler inn, ifølge Wiig.
 
– For generell maritim overvåkning er alternativene å fly med helikopter eller fly. Løsningen vår gir en reduksjon på 99 prosent i klimautslipp sammenlignet med alternativene.

Opp mot 20 prosent med for høye verdier
Det Sandnes-baserte selskapet har holdt på med sniffing siden 2018, men det er først de siste årene de virkelig har klart å kapre store leveranser.
 
– Av alle skipene «Kåre» har sniffet på, har opp mot 20 prosent av de kontrollerte vist seg å ha for høye verdier av svovel i utslippene, forteller Wiig.
 
– Dataene akkurat denne dronen samler inn bidrar til å skape en helt annen situasjonsforståelse. Det finnes ikke noe alternativ til sniffing på denne måten.
 
I tillegg bidrar «Kåre» med generell maritim overvåkning som observasjon av ulike typer fartøyer og utslipp. Den er også blitt en essensiell del av søk- og redningsberedskapen i havområdene utenfor Cádiz.
Sammen med Equinor tester Nordic Unmanned ut logistikkløsninger for offshore-leveranser. Blant annet med denne dronen. Foto: Carina Johansen.  
KnutRoarWiig_29

Satser på logistikkdroner
Wiig og teamet hans har flere droner i luften.
 
Det summer over Nordic Unmanneds hovedkontor på bryggen midt i Sandnes sentrum. Over taket kommer en av deres nyeste droner. Den er en del av et nytt konsept for å levere logistikkløsninger til blant annet offshore-næringen.
 
Logistikkdronen de nå tester har fløyet pakker fra den ene siden av Gandsfjorden over til den andre.
 
– Dette er en drone som kan ha med seg ti kilo last. Den lander der du ønsker varene levert. Her stiller vi med både programvaren, operasjonen og selve dronen. Logistikk er et av satsingsområdene våre. Sammen med Equinor har vi testet ut nye logistikkløsninger for offshore-leveranser mellom Gullfaksplattformene i Nordsjøen, sier Wiig.
 
Nordic Unmanned har videre ambisjoner om vekst på logistikkfronten. Neste fase er å la logistikkdroner være stasjonert ut i små «garasjer» offshore, fly ut og løse oppdrag lokalt der de er plassert – alt styrt fra hovedkontoret i Sandnes.  
 
Direktør for bedriftsmarked, Lars Kristiansen, i Den Gule Banken, Sandnes Sparebank, forteller at det har vært spennende å følge Nordic Unmanned fra begynnelsen av. Foto: Den Gule Banken, Sandnes Sparebank
Til%20presse

Unik tilgang på næringer og kompetanse
Da Wiig og teamet hans startet opp, var det viktig for dem å ha en trygg, lokal bank som samarbeidspartner.
 
– Det har vært utrolig spennende å følge Nordic Unmanned fra begynnelsen til det internasjonale selskapet det nå har vokst til, sier Lars Kristiansen, direktør for bedriftsmarked det i Den Gule Banken, Sandnes Sparebank.
 
Etter flere år med kraftig vekst, ble Nordic Unmanned etter hvert så store at de hadde behov for en bank som kunne tilby tjenester på tvers av landegrenser.
 
– Den sterke veksten og den internasjonale satsingen gjorde at vi stolt ga stafettpinnen til en større bank som kunne ta selskapet videre, sier Kristiansen.
 
Selv om Nordic Unmanned nå tilbyr tjenester i mange verdenshjørner, er Sandnes likevel en strategisk plassering å ha hovedkontor.
 
– Denne byen har en unik tilgang til offshoreindustrien, olje- og gassnæringen, og fagmiljøene knyttet til luftfart. Det er de mest nærliggende synergiene. For oss har det vært et dynamisk sted å starte opp et selskap med nærhet til sentrum, tog og havnen, forteller Wiig.
 
Wiig har tydelige ambisjoner om videre lønnsom vekst. Fremover sikter de seg inn mot den maritime industrien – offshore energi, sikkerhet, og jernbane.
 

Sandnes
  • Sandnes kommune ligger i Rogaland, har 81.000 innbyggere og er Norges ellevte største kommune.
  • Sandnes er kåret til Norges mest attraktive by i 2022. Kåringen er del av Attraktiv by-prisen, statens pris for bærekraftig steds- og byutvikling.
  • 27 prosent av befolkningen er under 20 år.
  • Sandnes sentrum er et kollektivt knutepunkt for buss og tog, i tillegg er det kort avstand til Stavanger lufthavn, Sola.
  • Byen har et variert næringsliv og et sentrum i sterk utvikling som preges av handel, næring og et voksende innovasjonsmiljø.
  • Sandnes kommune; Den Gule Banken, Sandnes Sparebank og Sandneslauget er hovedsamarbeidspartnere til årets Gaselle-kåring. Se www.isandnes.no.

SISTE 5 SAKER

Det syder i Sandnes

Det syder i Sandnes

– Flytt hit, bli millionær!

– Flytt hit, bli millionær!

Havremøllens hemmelighet: Maler seg til suksess

Havremøllens hemmelighet: Maler seg til suksess

Rørleggerbedriften som ble milliardbutikk

Rørleggerbedriften som ble milliardbutikk

Fra hobbyprosjekt til veksteventyr

Fra hobbyprosjekt til veksteventyr